Hvilke tolkninger laver din hjerne?
Vores opfattelse og virkeligheden er ikke altid afstemt. Prøv at sætte en finger midt på billedet. Farven på hele figuren er faktisk ens. Vores hjerne tolker på skyggerne og skaber derfor en anden virkelighed.
Det gælder ikke kun for vores syn - men for alle sanseindtryk, som vores hjerner tolker på.
Vores hjerner skaber vores virkelighed ud fra den kontekst, vi er i lige nu kombineret med de erfaringer vi har omkring lignende indtryk fra tidligere.
Derfor kan vi tolke en situation vidt forskelligt Og desuden drage konklusioner, som ikke altid stemmer overens med virkeligheden.
Dette gælder især, når hjernen føler sig truet.
Hvem har ikke prøvet at være syg med opkastsyge og derefter få kvalme hver gang, man ser eller dufter den fødevarer, som man tilfældigvis havde spist, da man var syg.?
Hjernen laver en kobling og resonerer, at fødevaren er farlig - ergo får du kvalme… også selvom, det var noget så harmløst som f.eks. marcipan, som meget sjældent giver madforgiftning.
På samme måde kan vi opleve at få knæsmerter, når vi laver en bestemt bevægelse, men aldrig i andre situationer. Er det f.eks. I forbindelse med trappegang, men ikke, hvis du bøjer benet tilsvarende med belastning i f.eks. En benpres, ja så kan det være summen af sanseindtryk. Her spiller balancen en væsentlig rolle. Er du udfordret på balancen, vil din hjerne ofte vurdere, at en bevægelse på et ben - især opad og nedad - er farligt.
Der er hermed større risiko for et smerteoutput eller andet beskyttelsessignal, også selvom det er balancen, den er gal med og ikke knæet.
En smerte er altså ikke altid det samme som en vævsskade. Vi kan godt få ondt, fordi hjernen tolker en bevægelse eller en situation som farlig - uden at man reelt kommer til skade.
Virkelighed og opfattelse er ikke altid ens.
Vil du vide mere om, hvordan du kan skelne nociseptisk smerte (vævsskaderelateret) fra nociplastisk (hjerne og erfsringsrelateret) tryk her